Czereśnie

Czereśnie to wśród konsumentów jedne z najbardziej lubianych owoców w sezonie. Zakładając sad warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości odmiany czereśni, które wydadzą nie tylko obfity plon, ale także owoce o wysokiej jakości konsumpcyjnej.

 

Na jakie perspektywiczne odmiany opłaca się zatem postawić?

 

Kordia to początkowo silnie rosnące drzewo, które wcześnie wchodzi w okres owocowania. Następnie rośnie średnio silnie. Jej karminowoczerwone owoce są duże lub bardzo duże i osiągają nawet 10 g. Czereśnie Kordia bardzo dobrze znoszą transport, co jest ich niewątpliwym atutem. Odporność na pękanie samych owoców, a także mała wrażliwość na choroby drzewek czynią Kordię jedną z najbardziej wartościowych późnych odmian czereśni. Owoce odmiany dojrzewają drugiej dekadzie lipca.


Regina to średnio silnie rosnące drzewo wchodzące średnio wcześnie w owocowanie. Odmiana owocuje regularnie i rodzi duże lub bardzo duże czereśnie, mogące osiągnąć masę nawet 10 g. Błyszcząca skórka, ciemnoczerwona barwa i sercowaty kształt to cechy charakterystyczne czereśni Regina. Odmiana dojrzewa w drugiej i trzeciej dekadzie lipca, a jej niewątpliwym atutem jest duża wytrzymałość drzewek na mróz oraz niewielka podatność owoców na pękanie.


Lapins należy do najczęściej uprawianych czereśni zarówno na rynku europejskim jak i światowym. Drzewko tej odmiany bardzo szybko wchodzi w owocowanie, rośnie umiarkowanie osiągając wyniosłą koronę, a jego owoce zalicza się do bardzo atrakcyjnych. Są one duże i osiągają 8 – 9 g, a jednocześnie bardzo smaczne i soczyste. Czereśnie dojrzewają w połowie lipca, a dzięki temu, że można je długo przechowywać odmiana znakomicie nadaje się do eksportu, świetnie znosząc transport. Atutem odmiany Lapins jest odporność na choroby.


Vera® należy do silnie rosnących drzewek o wczesnym okresie kwitnienia. Owoce odmiany są atrakcyjne i bardzo duże. Osiągają średnią masę 10 g, mają kulistospłaszczony kształt oraz ciemnoczerwoną, cienką skórkę z połyskiem. Vera regularnie i obficie plonuje, a jej atutem jest wytrzymałość na mróz. Ponadto owoce należą do bardzo smacznych o jędrnym i twardym miąższu.


Tamara wykazuje umiarkowanie silny wzrost drzewa i luźną koronę złożoną z poziomo rosnących, długich gałęzi. Kwitnie średnio wcześnie.

Niewątpliwym atutem odmiany są bardzo duże, twarde owoce, osiągające masę nawet 12-14 g. Miąższ Tamary odznacza się wysokoaromatycznym, słodkim smakiem niezwykle lubianym przez konsumentów, a skórka jest ciemnoczerwona i błyszcząca o sercowatym kształcie.

Bardzo duże owoce decydują o popularności tej odmiany nie tylko w Europie, ale i na świecie.

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółową ofertą.